Inmarsat is een telecommunicatiebedrijf dat mobiele satellietcommunicatie levert. Dit leveren zij op locaties waar je geen normale mobiele verbinding hebt. Bijvoorbeeld aan boord van een vliegtuig of midden op zee. Inmarsat heeft wereldwijd meer dan 32 grondstations en op de geostationaire baan in de ruimte hebben zij 14 satellieten draaien. Hiermee leveren zij dataverbinding en telefonie. Om het wereldwijde netwerk en de diensten te monitoren hebben zij een control room die 24/7 wordt bemand. Sinds kort maakt Inmarsat in hun control room gebruik van Barco OpSpace. Wij spraken Marcel Kingma, Manager bij Inmarsat, over hoe zij deze oplossing gebruiken in hun control room.
“In onze control room houden wij alle netwerkcomponenten in de gaten”, vertelt Marcel. “Dit houdt in dat wij alles monitoren vanaf de schotelantennes tot aan het meet-me points. Dit is het punt waar het signaal het internet opgaat. Om dit te monitoren krijgen wij veel informatie binnen. Wij werken met wel tientallen bronnen, die worden weergegeven op tientallen desktops in onze control room. Deze desktops staan verdeeld over een aantal grote tafels in de ruimte. Een opstelling waar wij voorheen veel gebruik van maakte, maar die langzamerhand wordt vervangen door de twee nieuwe operator werkplekken”, legt Marcel uit.
In samenwerking met Barco heeft INTER onlangs twee nieuwe werkplekken gerealiseerd in de control room bij Inmarsat. Deze werkplekken zijn uitgerust met Barco OpSpace. Dit is een oplossing die ervoor zorgt dat alle bronnen uit de control room te zien zijn op één geïntegreerde werkplek. Deze werkplek is aan te sturen met één muis en toetsenbord. Marcel vertelt ons hoe deze nieuwe werkplekken bij Inmarsat worden gebruikt.
“Met de nieuwe oplossing die INTER gerealiseerd heeft kunnen wij al onze bronnen zien op één werkplek. Waarbij wij normaal gesproken tijdens een calamiteit van tafel naar tafel liepen, hebben wij nu in één keer het overzicht. Met Barco OpSpace kunnen wij tijdens een alarmering heel snel een preset van een situatie naar voren halen op de operator werkplek. Hierdoor kunnen we direct zien wat er aan de hand is en hierop acteren.”
“Deze nieuwe oplossing brengt ook in de toekomst voordelen met zich mee”, vertelt Marcel verder. “Als wij in de toekomst bijvoorbeeld willen uitbreiden met nieuwe satellieten, dan hoeven wij niet de hele control room aan te passen. We installeren dan ergens virtueel een desktop met de applicatie die wij nodig hebben om onze monitoring te doen, en kunnen deze dan zo inladen via de Barco OpSpace installatie.
Daarnaast gaan we het nieuwe systeem ook gebruiken voor disaster recovery. Stel er gebeurt iets met deze locatie, hoe gaan we dan verder? Het is dan natuurlijk van groot belang dat wij nog bij onze systemen kunnen. Met Barco OpSpace kan onze locatie in Londen gemakkelijk met ons meekijken als wij hier een probleem hebben. Daarnaast willen we remote kunnen werken, mocht dit nodig zijn. Met het nieuwe systeem kunnen we nu gewoon op afstand inloggen. Voorheen ging dit een stuk omslachtiger, we moesten per systeem apart inloggen. Nu zien we alle monitoring in een keer.”
Op de vraag of zij tevreden zijn over de nieuwe oplossing, antwoordt Marcel het volgende: “Tot op heden zijn wij zeker tevreden over de nieuwe werkplekken. Verandering is soms lastig, dus af en toe is het voor ons allemaal nog wel even wennen”, glimlacht hij. “Mochten wij over een tijdje helemaal gewend zijn en blijven de systemen betrouwbaar zoals nu, dan kunnen de tafels met alle losse desktoppen zelfs de ruimte uit!”.
Wil jij meer informatie over dit project of ben je geïnteresseerd in control room oplossingen binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op!