Control Rooms

Erasmus MC meldkamer

Erasmus MC meldkamer

Nederlands grootste medisch centrum vertrouwt op control room oplossingen van INTER en Barco voor efficiënte en veilige doorstroom van patiënten en bezoekers. De nieuwe Control Room van het Erasmus MC is uitgevoerd door systeemintegrator INTER met Titan operator werkplekken en Barco OpSpace en helpt operators om ziekenhuisactiviteiten onder controle te houden.

Het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC) in Rotterdam is het grootste wetenschappelijke universitaire medische centrum van Europa en ook een van de meest gezaghebbende. Het is ook het grootste van de acht universitaire medische centra in Nederland, qua omzet en aantal bedden.

Veilige en efficiënte in- en uitstroom

Om een veilig en efficiënt verkeer van in- en uitgaande patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel te garanderen, maakt het Erasmus MC gebruik van een centrale meldkamer waar de routes van mensen en de toegangscontrole in en rond het ziekenhuis worden gemonitord. De meldkamer is ook de centrale locatie waar alle noodmeldingen en alarmen binnenkomen, zowel patiëntgebonden als afkomstig van de politie, brandweer, helikopterambulance of andere hulpdiensten.

Ergonomische meldkamer

In 2018 werd duidelijk dat een upgrade van de bestaande meldkamer nodig was. De ruimte voldeed niet langer aan de hedendaagse technologische normen en bood het personeel van de meldkamer ook geen ergonomische werkruimte waarin efficiënt en productief gewerkt kon worden.

“De grootte en de indeling van de vorige meldkamer maakten de installatie van een videowall in de ware zin van het woord niet mogelijk,” zegt Roy Wardenaar, centralist in de meldkamer van het Erasmus MC. “De operators zaten rug aan rug en doordat het scherm een gebogen vorm had moesten we ons hoofd voortdurend draaien om naar de schermen te kijken. Dat was erg oncomfortabel.”
Toen de Nederlandse audiovisuele specialist en systeemintegrator INTER uit Duiven (NL) werd gevraagd om een nieuwe controlekamer in te richten, nam het bedrijf het Erasmus MC-team mee naar een lokale verkeerscentrale die was uitgerust met Barco’s OpSpace werkplekoplossing voor operators. Het bezoek inspireerde het controlekamerteam: deze oplossing zou ook perfect aansluiten bij hun behoeften.

Volledig overzicht van ziekenhuisactiviteiten

De nieuwe meldkamer heeft een Barco videowall, bestaande uit OverView KVD5521B LCD-panelen, en wordt aangestuurd door Barco’s mediaplatform TransForm NDN-210 en grafische processoren. De controlekamer heeft ook drie OpSpace operatorwerkplekken, waarvan er twee worden gebruikt voor regelmatige monitoringactiviteiten, en één als back-up, of in geval van grotere calamiteiten die een extra operator nodig hebben. Van daaruit worden de ziekenhuisactiviteiten en het patiënten verkeer 24 uur per dag, 7 dagen per week, in verschillende ploegen van twee operators gemonitord.

De videowall en de werkplekken bieden de operators een volledig overzicht en de flexibiliteit om hun processen in te richten zoals ze dat willen. “Het verschil met de vorige meldkamer is enorm,” zegt Roy. “De Barco OpSpace werkplek stelt ons in staat om onze bronnen te schikken op een manier die het meest geschikt is voor onze taak en het meest ergonomisch voor ons team van operators.”

“Het Erasmus MC was op zoek naar een overkoepelend systeem, waarin het videobewaking en andere applicaties kon beheren,” zegt Thijs Assink, Accountmanager Medical/ Hospital Control Centers bij INTER. “Al deze applicaties komen nu samen in OpSpace en het team kan met één toetsenbord en één muis alles bedienen vanaf de Titan operator desk. Dat heeft de processen in de controlekamer aanzienlijk verbeterd en het geeft het team de mogelijkheid om altijd het overzicht te behouden.”

Alle bronnen in één enkele werkruimte

De bronnen die de centralisten van het Erasmus MC moeten monitoren zijn zeer divers. Zo is er onder andere een bewakingscameranetwerk, een toegangscontrolesysteem, een parkeerbeheersysteem en een brandmeldingscontrolesysteem. Deze bronnen kunnen allemaal in een enkele layout worden gerangschikt, ongeacht op welk netwerk ze zich bevinden.

“Soms moeten we belangrijke beslissingen nemen in een kwestie van seconden,” zegt Roy. “In dat opzicht is het belangrijk dat alle benodigde informatie zo efficiënt mogelijk getoond wordt. Nu kunnen we al onze bronnen handig ordenen op de videowall en de werkplekken, en inzoomen op specifieke situaties als we iets in detail moeten behandelen. Zo kunnen we sneller beslissingen nemen. Snel schakelen tussen verschillende videobeelden is ook eenvoudig.”

“In de oude meldkamer moesten operators gebruik maken van veel verschillende desktop computers, beeldschermen, toetsenborden en muizen,” zegt Bart Groot, accountmanager bij INTER met specialisme Control Rooms. “Met Barco OpSpace brengen we meer orde op de werkplek. De operators beschikken nu over een clean desk, waar alle communicatie en interactie met de bronnen gebeurt met één toetsenbord, één muis en één touch screen. Dat is veel efficiënter. Met minder pc’s en kabels in de buurt van het TITAN bureau van de operator en minder losse beeldschermen straalt de controlekamer nu meer rust uit.”

Gepersonaliseerde werkplek

De centralisten van het Erasmus MC maken gebruik van vooraf ingestelde perspectives en layouts, een soort templates, in OpSpace. Die kunnen ze personaliseren op basis van hun specifieke taken en voorkeuren. “Onze verschillende ploegen gebruiken hun eigen presets,” zegt Roy. “We hebben een netwerk van zo’n 1200 CCTV-camera’s en 6000 elektronische deuren. Elk team maakt zijn eigen specifieke selectie van die bronnen. Zo is de indeling van de bronnen die onze dagploegteams samenstellen anders dan die van ons nachtteam. We hebben zelfs een COVID-19 preset, waarmee we de situatie op alle afdelingen met COVID-19 patiënten kunnen bekijken.”

Layouts en perspectives wijzigen is eenvoudig en de operators hebben de volledige controle over hun operationele inhoud. Het enige wat de teams hoeven te doen is inloggen aan het begin van hun dienst en de gepersonaliseerde presets laten alle bronnen zien op de manier waarop ze die het laatst hebben geconfigureerd.

“Op het vlak van flexibiliteit en werkplekergonomie is de installatie van de Titan operator werkplek in combinatie met Barco OpSpace een grote verbetering,” zegt Roy. “Maar OpSpace heeft ons ook in staat gesteld om met de veiligheid en efficiëntie van de bedrijfsvoering in het Erasmus MC grote stappen voorwaarts te zetten.”

 

Toegepaste Barco oplossingen:

  • Barco OpSpace voor ziekenhuisworkflows
  • Video Wall AxB – OverView KVD5521B
  • Media Platform – TransForm NDN-210 display nodes

Voordelen voor de operators:

  • Volledig overzicht op ziekenhuisactiviteiten
  • Ergonomische en efficiënte operatorwerkplek
  • Gepersonaliseerde en vooringestelde perspectives & layouts voor verschillende ploegen

Het project bij Erasmus MC werd opgeleverd door INTER in samenwerking met partner Barco

Bekijk hier meer projecten

Bekijk meer referenties