Om toezicht te houden op diverse situaties maken organisaties vandaag de dag steeds vaker gebruik van camera’s. De kwaliteit en functionaliteit van camera’s neemt sterk toe. Hierdoor zijn camera’s voor toepassingen als observatie, detectie, identificatie, bewaking of beveiliging uitermate geschikt.
Om toezicht te houden op diverse situaties maken organisaties vandaag de dag steeds vaker gebruik van camera’s. De kwaliteit en functionaliteit van camera’s neemt sterk toe. Hierdoor zijn camera’s voor toepassingen als observatie, detectie, identificatie, bewaking of beveiliging uitermate geschikt. Door het gebruik van camera’s wordt er in minderematen een beroep gedaan op capaciteit en is fysieke aanwezigheid niet persé noodzakelijk.
Op dit moment lopen verschillende vitale beroepsgroepen tegen capaciteitsproblemen aan door het coronavirus. Het laatste wat je als organisatie wil, is het besmet raken van gezonde collega’s door het coronavirus en hiermee het in gedrang komen van (bedrijfs)processen.
Een van de symptomen van dit wereldwijde virus is koorts. Om collega’s en bezoekers met koorts te detecteren kunnen organisaties gebruik maken van thermische camera’s. Deze intelligente camera’s kunnen tot zeer grote nauwkeurigheid de temperatuur van mensen meten en weergeven. Dit resulteert in een gezonde leefomgeving. Bij het detecteren van bezoekers met koortsachtige temperaturen geeft het systeem automatisch een alarm af. Dergelijke camera’s worden o.a. toegepast in vitale processen in ziekenhuizen, gemeentehuizen, openbare ruimtes en control rooms van o.a. energiecentrales, openbaar vervoerders, wegbeheerders en luchthavens.
Zeker als contactisolatie een belangrijke rol speelt en monitoring en/of contact op afstand op sommige momenten wenselijk en tijdbesparend is, kan camerabewaking een uitkomst bieden.
Je hoeft de patiënt tenslotte niet altijd onnodig te storen en soms is het ook niet handig om je voor iets kleins helemaal in isolatiekleren te moeten hijsen. Als er behoefte is aan flexibele oplossingen, kun je ook denken aan mobiele, draadloze camerabewaking, die simpel te installeren zijn in het draadloze netwerk. Dit soort camera’s kun je zonder montage op de bijbehorende voet eenvoudig plaatsen. De camera’s beschikken over bewegingssensoren, waarmee verpleegkundigen gealarmeerd worden als patiënten het bed bijvoorbeeld verlaten.
Ook op andere verpleegafdelingen is camerabewaking bruikbaar, denk aan de intensive care, highcare afdelingen of medisch psychische units. Dankzij camerabewakingssystemen kunnen patiënten, indien nodig, in de gaten gehouden worden om zo de veiligheid van deze patiënten te waarborgen. Vaak gebeurt dit in afstemming met de patiënt en/of familie en wanneer de situatie van de patiënt hierom vraagt. Camerabewaking wordt zo als ondersteunend middel gebruikt enkel dan wanneer het ook echt nodig is. Verplegers kunnen een blik erop werpen om te zien of patiënten er rustig bijliggen. In veel gevallen gaat het dan om live-streams, de beelden worden niet opgeslagen en zijn alleen op dat moment te bekijken.
Het gebruik van mobiele camera installaties is sterk toegenomen. Door het huidige coronavirus raken Intensive Cares vol en worden er tijdelijke voorzieningen getroffen. Door gebruik te maken van (tijdelijke) mobiele camera’s wordt het fysieke contact tussen patiënt en artsen beperkt. Het plaatsen van tijdelijke mobiele camera’s is al heel gebruikelijk tijdens evenementen en grote bouwprojecten. Zelfs wanneer er geen beschikking is tot een fysieke netwerkinfrastructuur blijft het mogelijk om de beelden van de camera’s te streamen via een stabiele, beveiligde 4G/LTE verbinding. Het bekijken van de camera’s gebeurt vaak vanuit een controle- meldkamer.
De aanwezigheid van een camera dringt criminaliteit en overlast terug en vergroot de daadkracht van de veiligheidsdiensten. Verder is het doel van een camerasysteem potentiele verdachte bewegingen op of rondom een te bewaken terrein vast te leggen, ongeautoriseerde toegang tot een terrein te registreren en in voorkomende gevallen de beveiliging te ondersteunen met een automatische alarmering bij betreding van een terrein. Op locaties waar extra toezicht nodig is kunnen flexibel in te zetten mobiele camera’s uitkomst bieden. Hedendaags is de software zo intelligent dat het mogelijk is om in samenwerking met thermische camera’s in een slecht belichte omgeving toch een persoon te onderscheiden en zelfs zijn route te achterhalen. Dit zorgt voor betere en uitgebreidere informatie.
Camerabewaking als observatiesysteem
Kempenhaeghe, Expertisecentra in epilepsie, slaapgeneeskunde en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen nam onlangs een nieuw iMAS video observatiesysteem in gebruik van INTER.
Zij maken gebruik van INTER’s iMAS video observatiesysteem inclusief beeldopslag. Dit helpt hen bij het nakijken en classificeren van de opgenomen beelden en meegeregistreerde triggersignalen.
Zo kan beter beoordeeld worden wat de oorzaak is van epileptische aanvallen en welke technologie het beste is om de aanvallen te detecteren. Voor Kempenhaeghe waren gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit van de opnames en een koppeling met het EPD van groot belang.
In deze video geven wij het woord aan Hans van Dijk (Hoofd afdeling Klinisch Fysica), Dennis van Hoek (Verpleegkundige) en Noud Heuvelmans (Medisch Technoloog) van Kempenhaeghe, Expertisecentra in epilepsie, slaapgeneeskunde en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het iMAS video observatiesysteem inclusief beeldopslag!
Camerabewaking bij isolatie
Sander is verpleegkundige op de afdeling Zorgkern Systeemziekten in het Erasmus MC. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd die mogelijk een besmettelijke bacterie bij zich dragen. Dankzij de camerabewaking van INTER kan hij deze patiënten, met name ’s nachts, in de gaten houden zonder zelf een stap in de patiëntenkamer te hoeven zetten.
Het doel is hiermee de kans op infecties voor deze patiënten zo laag mogelijk te houden. De deur van de sluis hoeft zo niet onnodig vaak geopend te worden. Wat los van de vermindering van infectiegevaar, de patiënt ook een betere nachtrust geeft. Sander vertelt uit eigen ervaring hoe ons camerabewakingssysteem het werkproces voor hem verlicht. Bekijk de video om meer te weten te komen over camerabewaking bij isolatie!