Control Rooms

Verkeerscentrum Nederland

Verkeerscentrum Nederland

In Verkeerscentrum Nederland (VCNL) heeft INTER de nieuwe videowall gerealiseerd. De nieuwe videowall zorgt voor relevante informatie in het verkeerscentrum. Verkeerscentrum Nederland, onderdeel van Rijkswaterstaat, zorgt 24 uur per dag voor een veilige en vlotte doorstroming op het Nederlandse hoofdwegennet. Het VCNL doet dit samen met de 5 regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. Het Verkeerscentrum Nederland heeft hierbij een unieke rol.

Permanent overzicht op de juiste informatie
De wegverkeersleiders en coördinerend wegverkeersleiders hebben met de nieuwe videowall een permanent overzicht op alle relevante informatie. Verkeerscentrum Nederland realiseert alle relevante verkeersinformatie over het hoofdwegennet, signaleert verstoringen in het wegenetwerk, anticipeert op afwijkingen en initieert en coördineert landelijke en internationale verkeersmanagementmaatregelen. Daarnaast bevindt zich in Verkeerscentrum Nederland het social media team. Dit team informeert weggebruikers over de actuele verkeerssituatie en incidenten op het wegennet met eventuele omleidingsroutes.

Mark van der Pligt, Coördinerend Wegverkeersleider bij Verkeerscentrum Nederland licht toe: De behoefte voor de nieuwe videowall is ontstaan, door de hoeveelheid aan losse schermen tussen de werkplekken. Dit voldeed niet meer aan onze standaard. Daarnaast bestond de wens om informatie in het gehele verkeerscentrum zichtbaar te hebben. Ook in de calamiteitenruimte, om tijdens grote incidenten overzicht te hebben op het proces. De VID-activiteiten (Verkeersinformatiedienst) zijn geïntegreerd in de Rijkswaterstaat communicatie met de weggebruiker. Op deze manier kan Rijkswaterstaat weggebruikers 24/7, met name via online communicatie, voorzien van actuele informatie, verwachtingen en achtergronden; weten waarom het vast staat en wat het alternatief is. Om dit te realiseren werd de behoefte voor een videowall nog groter.

Regisseur van de juiste informatie
De informatie op de videowall wordt voorgeschakeld met beeldroutering via Transform N. De coördinerend wegverkeersleiders zijn verantwoordelijk voor de regie van de juiste informatie. Met het beeldrouteringssysteem is informatie snel en eenvoudig te delen naar de videowall. Informatie die zichtbaar is op de videowall bestaat uit camerabeelden van relevante (snel)wegen, MIP (Meldkamer informatiepagina), spitsverwachting en social media.

Mark van der Pligt, Coördinerend Wegverkeersleider bij Verkeerscentrum Nederland licht toe: De wegverkeersleiders ervaren het gebruik van de videowall positief. Een aantal collega’s is zeer betrokken met het plaatsen van de juiste informatie. Normaal kon de informatie alleen getoond worden op de werkplek, nu kan dit ook groot worden uitgevoerd op de videowall, zodat iedereen kan meekijken. Hierdoor is informatie breed beschikbaar.

Voordelen van de nieuwe videowall:

  • Snel en eenvoudig voorschakelen van informatie;
  • Permanent zicht op de juiste informatie;
  • Rechten en rollen om informatie voor te schakelen;
  • Informatie voor alle gebruikers zichtbaar;
  • Ontspiegelde schermen voor een duidelijke weergave.

Benieuwd naar onze andere projecten?

Bekijk meer referenties