Is de control room van jouw organisatie toe aan een vernieuwing of ben je van plan om een nieuwe control room te realiseren? En heb je daarbij behoefte aan een gedegen advies voor het ontwerp? Aan de hand van de, door ons ontwikkelde, CONPRO–methode kunnen wij jou daarin adviseren!
Een control room of meldkamer is het middelpunt van een kritisch proces. Een vernieuwing van deze kritische omgeving brengt vaak de nodige risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan (langdurige) uitval van beeldschermen of systemen, een control room die niet voldoet aan de functionele behoefte van de operators, een flinke budget- en tijdsoverschrijding doordat in het voortraject zaken niet goed op elkaar zijn afgestemd of in het meest negatieve scenario een complete uitval van het primaire proces. Bij INTER hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden van dergelijke trajecten, relevante certificering en geloven we erin dat specialisme en domeinkennis leidt tot succesvolle projecten. Door onze CONPRO-methode zijn we in staat om risico’s te beperken en control room projecten goed te beheersen.
In de CONPRO methode worden gedurende het hele traject de gebruikers betrokken; verschillende operators, engineering, ICT en het management. Om te beginnen worden het budget en de relevante ontwikkelingen met betrekking tot de control room in kaart gebracht. Daarna doen we observaties en interviews in de control room aan de hand van ons SIMO model, dat zich richt op “Samenwerking en taakuitvoering”, “Inrichting en werkplekken”, “Middelen” en “Omgevingsfactoren”.
We denken mee en adviseren over de toekomstige werkwijze, de samenwerking, de informatie en apparatuur en bepalen knelpunten, eisen en wensen. Vervolgens wordt de beschikbare ruimte beoordeeld en worden verschillende AV mogelijkheden gedemonstreerd. Er wordt een ontwerp voor de werkplek(ken) en concepten voor de inrichting gemaakt die zo veel mogelijk voldoen aan de eisen en de samenwerking optimaal kunnen ondersteunen. Bovendien voldoen onze ontwerpen aan de ergonomische normen en richtlijnen.
Na een gezamenlijke keuze door het projectteam wordt het beste concept uitgewerkt tot een definitief ontwerp in 3D. Dit ontwerp kan ook middels Virtual Reality getoetst worden, wat een nog beter beeld geeft hoe de control room er in de toekomst uit gaat zien. Bovendien kunnen de operators hiermee beter inschatten of bijvoorbeeld kijkafstanden naar collega’s of grootbeeldschermen goed zijn.
Alle aanverwante aspecten, zoals verlichting, akoestiek, klimaat, bouwkundige aanpassingen en infrastructuur kunnen, indien gewenst, in het ontwerp worden meegenomen. Doordat we hierbij gebruik maken van gespecialiseerde partijen die ervaring hebben in control rooms, zijn we onder andere in staat om een goed verlichtingsplan en gedetailleerde bouwtekeningen aan te leveren. Het ontwerp wordt vervolgens omschreven in een rapportage die gebruikt kan worden voor het functioneel programma van eisen of door INTER verder uitgewerkt kan worden tot een scope of work met een totaalaanbieding. Indien gewenst kunnen we vervolgens, met behulp van overall projectmanagement, de gehele realisatie begeleiden, waardoor we het gewenste projectresultaat volledig turnkey kunnen realiseren.