Mijn naam is Paco Erkens en als Solutions Architect ben ik ruim 13 jaar werkzaam binnen het control room domein. In deze blog neem ik jullie mee in de technische mogelijkheden van de control room. In een control room streven we altijd naar een gestructureerde en opgeruimde werkplek, waar alleen de essentiële componenten aanwezig zijn. Dit streven naar een ‘clean desk’ heeft als primair doel dat operators hun taken overzichtelijk en efficiënt uit kunnen voeren, met een vermindering van mogelijke fouten als gevolg.
Bij het moderniseren van control rooms stuiten we vaak op bestaande configuraties die een rommelige mix vormen van verschillende systemen: diverse typen en formaten monitoren, individuele keyboards en muizen per systeem, een assortiment aan audio devices en andere verwante componenten. Dit is echter een logisch gevolg van de voortdurende evolutie van processen en technologieën in control room omgevingen. Nieuwe technologieën worden geïntroduceerd terwijl oude systemen worden vervangen, wat resulteert in een diversiteit aan systemen.
Bij het realiseren van een nieuwe control room bieden wij oplossingen die een gestructureerde werkplek mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan betrouwbaarheid of de daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheden. Voor het bereiken van een georganiseerde werkplek maken we gebruik van diverse technologische oplossingen. We maken hierbij onderscheid tussen twee belangrijke systemen: het Bedien en Presentatie Systeem (B&PS) en geïntegreerde audiocommunicatie.
In deze blog zal ik meer in detail ingaan op de verschillende B&PS-oplossingen die we gebruiken. Het Bedien en Presentatie Systeem maakt gebruik van KVM-oplossingen. KVM staat voor Keyboard, Video, Mouse, en verwijst naar technologieën die de bediening van meerdere computers of systemen vanaf één werkplek mogelijk maken. Vaak worden deze systemen op afstand van de werkplek geplaatst, in een geconditioneerde en beveiligde systeemruimte.
Het huidige landschap van KVM-systemen reikt echter verder dan enkel het beschikbaar stellen van meerdere systemen op één werkplek. Daarom geef ik de voorkeur aan de term ‘werkplekoplossing’ of ‘Bedien en Presentatie systeem’ in plaats van simpelweg een KVM-systeem. Dit benadrukt de bredere functionaliteit en het doel van deze technologieën binnen de context van een georganiseerde werkplek.
Naast het streven naar een opgeruimde werkplek biedt een Bedien en Presentatie Systeem diverse andere voordelen voor operators:
Efficiëntieverbetering
Een B&PS stelt operators in staat om vanaf hun werkplek meerdere computers, systemen of andere apparaten te bedienen. Hierdoor kunnen ze snel schakelen tussen verschillende systemen zonder van werkplek te hoeven veranderen, wat de algehele efficiëntie verhoogt. Bovendien kunnen systemen snel met andere operators worden gedeeld, waardoor er uniforme beslissingen kunnen worden genomen op basis van gedeelde informatie.
Beperking van fysieke toegang
Door het verplaatsen van pc’s en systemen naar een aparte systeemruimte kan de fysieke toegang tot gevoelige systemen worden beperkt. Dit vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang tot kritieke systemen. Bovendien maakt deze opstelling onderhoud aan systemen mogelijk zonder verstoring van de operationele activiteiten in de controlekamer.
Flexibiliteit in aansluitmogelijkheden
Moderne B&PS-systemen bieden vaak flexibiliteit in de soorten bronsystemen die kunnen worden aangesloten. Dit omvat niet alleen computers en servers, maar ook virtuele machines, videostreams en webpagina’s. Deze brede compatibiliteit vergemakkelijkt het beheer van verschillende soorten systemen en biedt toegang tot diverse informatiebronnen vanaf één werkplek.
Real-time informatie en controle
In een control room is het van cruciaal belang om real-time toegang te hebben tot de juiste informatie en controle te hebben over verschillende systemen. Een B&PS stelt operators in staat om snel tussen verschillende systemen te schakelen, statusinformatie te controleren en indien nodig actie te ondernemen, waardoor een snelle en efficiënte respons op veranderende situaties mogelijk is.
We bieden diverse types KVM-systemen (Bedien en Presentatie systemen) aan:
Hardware KVM: Een Hardware KVM-systeem maakt gebruik van fysieke hardwarecomponenten om verschillende bronsystemen aan te sluiten. De bronsystemen worden verbonden via fysieke beeld-, audio- en USB-kabels met transmitters of encoders. Deze zetten de signalen om naar het protocol van het KVM-systeem. Aan de werkplekkant worden deze signalen vervolgens weer omgezet naar beeld, audio en USB voor toetsenbord en muis.
Een Hardware KVM-systeem kan IP-gebaseerd zijn of een gesloten matrix gebruiken met een proprietary protocol. Typisch voor een hardware KVM-systeem is dat bronsystemen vaak in een 1:1 relatie worden weergegeven, wat betekent dat één beelduitgang aan de bronkant overeenkomt met één monitor aan de werkplekkant. Het is dus niet mogelijk om meerdere bronsystemen op één monitor weer te geven, hoewel sommige systemen tegenwoordig wel deze mogelijkheid bieden door middel van een multi viewer toe te voegen.
Software KVM: Een software KVM-systeem, ook bekend als virtueel KVM-systeem, is gebaseerd op software in plaats van hardware. In tegenstelling tot traditionele KVM-opstellingen, waarbij hardware nodig is, vereist een software KVM-systeem alleen de broncomputers en een pc aan de uitvoerzijde. Het systeem maakt gebruik van een standaard IP-netwerk en virtuele omgevingen voor centrale aansturing.
Op de broncomputers wordt software geïnstalleerd waarmee ze op afstand kunnen worden overgenomen. Aan de werkplekzijde wordt een standaard pc gebruikt waarop software draait om toegang te krijgen tot de broncomputers. Omdat de bronnen worden weergegeven met behulp van software, is het vaak mogelijk om meerdere broncomputers op één monitor of over meerdere monitoren weer te geven. Dit biedt flexibiliteit en efficiëntie bij het beheren van verschillende systemen vanaf een enkele werkplek.
Hybride KVM: Het hybride KVM-systeem biedt zowel hardwarematige als softwarematige mogelijkheden om bronnen aan te sluiten en weer te geven op de werkplek. In dit systeem fungeert een standaard netwerk als de “router”, waarop verschillende soorten bronnen kunnen worden aangesloten. Naast bronnen zoals RDP, webpagina’s en IP-videostreams, kunnen bronnen ook via een encoder op dit KVM-netwerk worden aangesloten. De encoder converteert het fysieke beeldscherm en USB-signaal van een systeem naar een netwerkstream, waardoor systemen kunnen worden geïntegreerd zonder fysieke netwerkkoppelingen te hoeven maken.
Werkplekmonitoren worden aangesloten op één of meerdere decoders, die schaalbaar zijn afhankelijk van het aantal en het type monitoren en de hoeveelheid bronnen die worden weergegeven. Software zorgt ervoor dat alle decoders als één geïntegreerde werkplek of videowall functioneren.
De centrale componenten van het systeem kunnen zowel fysiek als in een virtuele omgeving worden geïnstalleerd. Deze centrale omgeving maakt centraal beheer van het KVM-systeem mogelijk.
De keuze voor het juiste type KVM-systeem hangt af van de specifieke behoeften en omgeving van het project. Belangrijke overwegingen zijn onder andere de gewenste functionaliteit, het type bronsystemen, de manier waarop bronnen moeten worden aangesloten, de beschikbaarheid van een bestaand netwerk en virtuele omgevingen.
Ben je benieuwd welk type systeem het beste aansluit bij de behoeften binnen de control room van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op om de verschillende opties te bekijken en te testen tijdens een bezoek aan ons Experience Center.