Control rooms die worden gebruikt om kritieke infrastructuren en processen te monitoren en te besturen, zijn een belangrijk doelwit voor cybercriminelen. De cyberaanval op het electriciteitsnet in Kiev is hier een voorbeeld van. In december 2016 vond er een gerichte cyberaanval plaats op de elektriciteitsvoorziening in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hackers braken in bij het distributienetwerk en schakelden de stroomvoorziening uit voor bijna een uur. Het was de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat een dergelijke aanval op de Oekraïense stroomvoorziening plaatsvond.
Cyberaanvallen op kritieke infrastructuren zijn een groeiende zorg, omdat deze systemen essentieel zijn voor het functioneren van de maatschappij. De noodzaak van goede beveiligingsmaatregelen in de control room en het belang van het up-to-date houden van systemen is daarom belangrijker dan ooit tevoren. Door het nemen van de juiste maatregelen wordt de kans op succesvolle cyberaanvallen verkleind en blijft onze kritieke infrastructuur veilig.
Het trainen van medewerkers speelt een belangrijke rol in het tegengaan van cybercriminaliteit. Door het volgen van een training groeit de bewustwording. Daarnaast krijgen medewerkers kennis van verschillende vormen cyberaanvallen en methoden die criminelen gebruiken om systemen binnen te dringen. Verdachte activiteiten worden hierdoor sneller herkend en gerapporteerd.
Systemen in een control room vormen vaak de kern van de kritieke infrastructuur van een organisatie. Het beveiligen van deze systemen is dus van cruciaal belang. Denk bijvoorbeeld aan het up-to-date houden van software, het implementeren van sterke wachtwoorden, het gebruikmaken van netwerksegmentatie en het implementeren van bewakings- en detectiesystemen om verdachte activiteiten op te sporen.
Om maatregelen te bewerkstelligen is het in veel omgevingen de moeite waard om de expertise van een cybersecurity specialist in te schakelen. Deze experts hebben de expertise en ervaring om op maat gemaakte oplossingen te bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de control room en de kritieke infrastructuur. Door een samenwerking op de zoeken worden beveiligingsstrategieën in control rooms verbeterd en geoptimaliseerd.
Cyberbeveiliging is een continue proces. Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend nieuwe tactieken en methoden om kwetsbaarheden in systemen te vinden en te exploiteren. Daarom is het van belang dat control rooms zich bewust zijn van deze bedreigingen en voortdurend hun beveiligingsmaatregelen evalueren en bijwerken om zich te beschermen tegen deze bedreigingen.
Vind je dit een interessant onderwerp? Kom dan zeker kijken naar de presentatie van Edwin van Andel tijdens onze Control Room Day op 29 juni 2023. Tijdens zijn presentatie ‘Hackers! Do we shoot or do we hug?’ vertelt hij over de rol die hackers kunnen spelen bij het beschermen van bedrijfsinformatie.