Kritische overlegruimtes

Commando Haakarmbak Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Commando Haakarmbak Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Om te voldoen aan de veranderende eisen, die gesteld worden aan het onderkomen voor het Commando Plaats Incident (CoPI), heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg geïnvesteerd in een nieuwe Commando Haakarmbak (CoH). De Veiligheidsregio zet de Commando Haakarmbak in bij het bestrijden van incidenten, crises en rampen en bij het coördineren van evenementen.

Daarnaast bij oefeningen ter voorbereiding op de daadwerkelijke inzet. INTER heeft in samenwerking met hoofdaannemer BMT Fire & Rescue deze geavanceerde Commando Haakarmbak gebouwd. De unit is uitgerust met een breed scala aan visualisatie- en communicatiesystemen.

Continue coördinatie

Met de komst van het netcentrisch werken en nieuwe media is er een groeiende behoefte aan continue coördinatie op locatie bij een crisissituatie. De Commando Haakarmbak biedt hierin uitkomst. De CoH is een mobiele crisis coördinatie- en overlegruimte, waarin leidinggevenden real-time beschikken over relevante informatie, waardoor zij een betere ‘common operational picture’ (COP) hebben. Beslissingen kunnen dan ook sneller en effectiever genomen worden.

 

 

State-of-the-art visualisatie- en communicatieapparatuur

De CoH van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is voorzien van de modernste technieken op het gebied van visualisatie- en communicatieapparatuur. Vanaf iedere werkplek kan relevante informatie omtrent het incident worden weergegeven op twee 55” LED displays aan alle leden van het CoPI. Door middel van een touchdisplay kan men vanaf de werkplek eenvoudig beeld en geluid bedienen en routeren. Met behulp van een intelligente multi-sim router staat de CoH via een beveiligde verbinding over meerdere mobiele netwerken direct in verbinding met LCMS, het RCC, de meldkamer en met de overige hulpdiensten. Via het systeem kan snel informatie worden uitgewisseld en doorgestuurd, zelfs zonder aanwezigheid van een vaste netwerkverbinding.

Wat maakt dit project speciaal?

“Waar veel veiligheidsregio’s de laatste jaren hebben gekozen voor een MCU voertuig heeft de Veiligheidsregio Zuid Limburg bewust gekozen voor een flexibel inzetbare CoH afzetcontainer, welke breed inzetbaar is en o.a. voorzien van multifunctionele inrichting en high- end AV/ ICT communicatie apparatuur” aldus BMT Fire & Rescue. Door het inzetten van de nieuwe CoH kan Veiligheidsregio Zuid-Limburg al binnen enkele minuten na aankomst op de plaats van het incident beginnen met de integrale coördinatie.

Daarnaast was dit de eerste samenwerking tussen INTER en BMT Fire & Rescue en wat beide partijen betreft zeker niet de laatste keer.
BMT Fire & Rescue is al meer dan 2 decennia specialist in ontwerp, productie, renovatie en onderhoud van brandweermaterieel op het gebied van brandbestrijding, (technische) hulpverlening, ademlucht, decontaminatie en gevaarlijke stoffen. INTER kan op zijn manier specialistische ervaring, innovatie en kennis bijdrage door systemintegratie toe te passen binnen de verschillende voertuigen.

“De samenwerking met INTER hebben wij als zeer prettig ervaren en is voor ons, maar ook voor de gebruiker, van grote meerwaarde geweest voor het uiteindelijke eind product” – BMT Fire & Rescue

“Een fijne samenwerking en mooi project, dit smaakt zeker naar meer” – INTER

Bekijk meer mobiele commando unit referenties

Bekijk meer referenties

Met deze partners werken wij samen

Logo van Carrosserie Akkermans BV