Control Rooms

Control Room of the Future

Control Room of the Future

Control Rooms binnen energiebedrijven zijn het kloppend hart van de energievoorziening in Nederland. Daar ziet men wat er gebeurt in het netwerk. Stel je eens voor wat de gevolgen zijn als er iets misgaat in ons elektriciteitsnet. Om dit te voorkomen en om de veerkracht van het elektriciteitsnetwerk te vergroten, heeft TU Delft de ‘controlekamer van de toekomst’ gebouwd.  

 

De controlekamer van de toekomst 

Deze controlekamer van de toekomst is gebouwd om te onderzoeken en te experimenteren binnen het stroomnet. In deze control room wordt er onderzoek gedaan naar o.a. cybersecurity en worden experimenten uitgevoerd om de werking van het stroomnet te verbeteren.  

Om de controlekamer van de toekomst te realiseren heeft TU Delft INTER ingeschakeld. Wij spraken Alex Stefanov, universitair docent Intelligente Elektrische Energienetten en directeur van het technologiecentrum Control Room of the Future (CRoF) en Remko Koornneef, Technician Intelligente Elektrische Energienetten, van TU Delft over het werken in deze control room. “In onze control room willen we de control rooms van energiebedrijven nabootsen, we simuleren dus het stroomnet in real time en kunnen precies dezelfde infrastructuur namaken als die van een control room in een echt energiebedrijf”, vertelt Alex. “We kunnen nu veel meer onderzoeken als dat we voorheen konden”, vult Remko aan. “We kunnen wel meekijken bij energiebedrijven in de control room, maar we kunnen daar niet aan de knoppen gaan zitten om dingen te testen of te onderzoeken, omdat in zo’n kritische omgeving alles live staat.” 

Experimenteren en onderzoeken 

Het gebeurt natuurlijk niet vaak, maar het is dus mogelijk om een elektriciteitsnet vanachter een laptop plat te leggen. In 2016 gebeurde dit in Kiev, waar een deel van het elektriciteitsnetwerk werd platgelegd na een cyberaanval. Nu is deze situatie erg uitzonderlijk, maar ook apparatuur dat is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk is te hacken. “Een van de focuspunten binnen de controlekamer is het vergroten van de cyberveiligheid”, legt Alex uit. “In onze ‘virtuele wereld’ hacken wij bijvoorbeeld controlesystemen, kijken we wat er gebeurt en ontwikkelen we oplossingen hiertegen. Met onze experimenten en onderzoek hopen we de cyberweerbaarheid van het elektriciteitsnet te verbeteren en bescherming te bieden tegen het gevaar van buitenaf”. 

Een systeem met veel technische mogelijkheden  

“Samen met Bart Groot van INTER hebben we gekeken naar de technische oplossingen voor het ontwerp van de control room”, vertelt Alex. “Het is van belang dat er veel verschillende bronnen kunnen worden aangesloten op het systeem. Wij hebben bijvoorbeeld allerlei verschillende operationele technologie systemen als back-end apparatuur. Een van de voorwaarden van het systeem was dan ook dat al onze back-end erop aangesloten kon worden. Daarom hebben wij gekozen voor Barco OpSpace. Met dit systeem kunnen alle soorten en maten bronnen worden aangesloten, zodat wij alle benodigde informatie kunnen binnenkrijgen in onze control room.” 

De controlekamer van de toekomst over 5 jaar 

“In de toekomst gaat kunstmatige intelligentie en virtual reality denk ik een rol spelen in de control room”, vertelt Alex. Op dit moment wordt alles in een control room in de gaten gehouden door mensen. In de toekomst zou het bijvoorbeeld best zo kunnen zijn dat operators in control rooms worden ondersteund door kunstmatige intelligentie”. 

Ben jij benieuwd naar de oplossing die INTER gerealiseerd heeft in de control room van TU Delft? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag nog meer over! 

Producten binnen dit project

Benieuwd naar onze andere projecten?

Bekijk meer referenties