Kritische overlegruimtes

MCU Veiligheidsregio Groningen en Fryslân

MCU Veiligheidsregio Groningen en Fryslân

Om te voldoen aan de veranderende eisen, die gesteld worden aan het onderkomen voor het Commando Plaats Incident (CoPI), hebben zowel Veiligheidsregio Groningen als Veiligheidsregio Fryslân geïnvesteerd in een eigen nieuwe Mobiele Commando Unit (MCU). De Veiligheidsregio’s zetten de Mobiele Commando Unit in bij het bestrijden van incidenten, crises en rampen en bij het coördineren van evenementen.

Daarnaast bij oefeningen ter voorbereiding op de daadwerkelijke inzet. INTER heeft in samenwerking met DRV Groep twee geavanceerde Mobiele Commando Units gebouwd. Beide MCU’s zijn uitgerust met een breed scala aan visualisatie- en communicatiesystemen.

Continue coördinatie

“Met de komst van het netcentrisch werken en nieuwe media is er een groeiende behoefte aan continue coördinatie op locatie bij een crisissituatie”, aldus Klaas de Weerd, Project Manager bij DRV Groep B.V., “De Mobiele Commando Unit biedt hierin uitkomst. De MCU is een mobiele crisis coördinatie- en overlegruimte, waarin leidinggevenden real-time beschikken over relevante informatie, waardoor zij een betere ‘common operational picture’ (COP) hebben. Beslissingen kunnen dan ook sneller en effectiever genomen worden.”

 

State-of-the-art visualisatie- en communicatieapparatuur

De MCU’s van de Veiligheidsregio Groningen en Fryslân zijn voorzien van de modernste technieken op het gebied van visualisatie- en communicatieapparatuur. Vanaf iedere werkplek kan relevante informatie omtrent het incident worden weergegeven op twee 55” LED displays aan alle leden van het CoPI. Door middel van een iPad bedienen de leidinggevenden vanaf de werkplek eenvoudig beeld en geluid. Met behulp van een intelligente multi-sim router staat de MCU via een beveiligde verbinding over meerdere mobiele netwerken direct in verbinding met de meldkamer en met de overige hulpdiensten. Via het systeem kan snel informatie worden uitgewisseld en doorgestuurd, zelfs zonder aanwezigheid van een vaste netwerkverbinding.

Door de inzet van de nieuwe MCU’s kunnen Veiligheidsregio Groningen en Veiligheidsregio Fryslân met behulp van moderne apparatuur adequater en sneller reageren. Omdat de MCU een prio1 voertuig is, kan zelfs al binnen enkele minuten na aankomst op de plaats van het incident begonnen worden met de integrale coördinatie.

Bekijk meer mobiele commando unit referenties

Bekijk meer referenties

Met deze partners werken wij samen

Logo van Carrosserie Akkermans BV