Videovoertuigen

Observatiewagen Politie Eenheid Rotterdam

Observatiewagen Politie Eenheid Rotterdam

Geavanceerde observatiewagen

Politie Eenheid Rotterdam beschikt over de meest geavanceerde observatiewagen in Nederland. ‘De Voetbal eenheid’ binnen de eenheid zet het voertuig actief in voor observatie tijdens voetbalwedstrijden en evenementen. Daarnaast wordt het gebruikt voor reconstructies van ongevallen of delicten om alle feiten boven water te krijgen.

INTER heeft samen met Carrosseriefabriek Veth de wensen van Eenheid Rotterdam gerealiseerd. De camera’s zijn geleverd door VSS Nederland. De afronding van het project gevierd met een officiële ingebruikname.

Techniek & Tactiek

Vanuit de kennis op het gebied van inrichting van broadcast videowagens (OB-vans) en het eerder gebouwde videovoertuig voor de Landelijke Eenheid (voormalig KLPD) is men de samenwerking aangegaan met INTER om tot een concreet concept te komen voor deze nieuwe observatiewagen. Naar eigen zeggen heeft de Politie Eenheid Rotterdam “een pareltje toegevoegd aan het wagenpark. Het is het neusje van de zalm: niet alleen qua techniek, maar ook tactisch gezien.” Sinds de oplevering wordt de wagen succesvol ingezet.

Alles in beeld

Barteld Dalhuisen, projectmanager bij INTER, blikt terug: “Het leuke aan het project was het sparren met de klant en het carrosseriebedrijf over de mogelijke oplossingen.” In totaal zijn er zeven camera’s op de wagen gemonteerd: twee remote controlled camera’s met zoomlens waarvan 1 op een mast; vier CCTV camera’s voor zicht rondom de wagen en een mobiele camera met digitale link. “Het is heel bijzonder om te zien hoe ver je kunt inzoomen met de High Definition CCTV remote camera’s en elk detail kunt zien.”

Opnemen en streamen naar de meldkamer

De camerabeelden, die het team maakt bij het voetbalstadion of op een plaats delict, worden opgenomen met iCWS (Inter Content Workflow System). In het geval van de observatiewagen is dit modulaire opslagsysteem opgebouwd uit vier servers, die 8 kanalen full HD kunnen opnemen gedurende 24 uur.

Het verzenden (streamen) van de HD beelden kan op twee manieren, via het 3G/4G netwerk en via een satelliet uplink mogelijkheid over het internet. Inmiddels heeft INTER de ontvangende kant in de politiemeldkamer in Rotterdam geïnstalleerd, zodat men daar live kan meekijken wanneer er calamiteiten zijn.

Benieuwd naar onze andere projecten?

Bekijk meer referenties