Control Rooms

Nieuwe videowall voor Nobian

Nieuwe videowall voor Nobian

Europese leider in productie van zout

Nobian is een Europese leider in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor industrieën, variërend van bouw en schoonmaak tot farmaceutische producten en waterbehandeling. Onlangs is de videowall in de control room van Delesto, de energiecentrale van Nobian in Delfzijl, vernieuwd. Wij spraken Roel Swiersema, verantwoordelijke voor de procesautomatisering binnen Nobian, over wat zij doen binnen hun control room en de vernieuwde videowall.

Flexibele chloorproductie en stabiliteit stroomnet

Om de werkzaamheden binnen de control room van Nobian beter te begrijpen, vertellen we je eerst enkele achtergrondinformatie. Bij Nobian stemmen ze de chloorproductie af op de beschikbaarheid van elektriciteit om zo het stroomnet beter in balans te houden. Met de komst van energiebronnen die geen continue output leveren is het stoomnet steeds meer onderhevig aan pieken en dalen. Op momenten van zo’n dal is het belangrijk dat netbeheerders hun regelvermogen gebruiken. Onder het regelvermogen vallen bedrijven die snel hun productie kunnen opschalen of afschalen. Nobian hoort bij dit regelvermogen. Zij hebben een flexibele productiecapaciteit, die wordt aangepast op basis van fluctuaties in de beschikbaarheid van energie.

Control room Nobian

Wij spraken Roel Swiersema over welke werkzaamheden zij uitvoeren in de control room: “In deze control room houden wij de opwekking van elektriciteit en warmte in de gaten. Wij zorgen ervoor dat de bedrijven op het Chemie Park Delfzijl voldoende warmte krijgen en de elektriciteit deels naar het landelijke stroomnet gaat. Daarnaast voorzien wij dit hele terrein aan utilities. Denk hierbij aan koelwater, drinkwater, proceswater en lucht. Alles wat aan utilities nodig is bij andere bedrijven op deze site, wordt hier geproduceerd en geleverd. Er is sprake van centrale opwekking van utiliteiten.

In onze control room bewaken wij al deze processen. De processen worden zo ingesteld, dat ze zorgen voor een optimale energievoorziening qua rendement. Het meeste gaat automatisch, onze operators zitten er voornamelijk om alles in de gaten te houden en te acteren tijdens storingen of calamiteiten.”

Vernieuwde videowall

In 2008 is de control room van Nobian volledig vernieuwd. De videowall die destijds geplaatst is, was end-of-life qua technologie. Daarom hebben zij ervoor gekozen de videowall te vernieuwen met Barco LED-technologie. “Door de verouderde techniek van de voormalige videowall, werd de beschikbaarheid hiervan steeds lager”, vertelt Roel. “Daarom hebben wij de videowall onlangs volledig vernieuwd, uitgerust met LED-technologie. Het beeld op de nieuwe videowall is een stuk scherper en daarnaast is het veel energiezuiniger. De voormalige videowall was gemaakt op basis van gasontladingslampen en dat kost veel meer energie dan LED. Het is voor ons dus ook een stuk energiebesparing. Tevens hebben wij gekozen voor LED vanwege de lange levensduur, hier kunnen wij de komende 10 jaar weer mee voorruit.”

Gebruik van de videowall

Op de videowall bij Nobian draait een DCS-applicatie. Dit is een controlesysteem dat data verzamelt, analyseert en visualiseert. Roel vertelt hier het volgende over: “Met de DCS-applicatie worden onze industriële processen geautomatiseerd. De applicatie toont op onze videowall primair het hoofdspanningsoverzicht en secundair andere bedrijfsprocessen. Operators kunnen zelf kiezen welke bronnen ze willen zien op de videowall. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen elektriciteitsopwekking, stoomopwekking, distributie van water en lucht en nog enkele presentaties. De videowall is echt bedoeld om het overzicht te bewaren, operators zien hierop het gehele proces. Tijdens een calamiteit wordt het overzicht op de videowall gebruikt om mensen aan te sturen.

Over de samenwerking met INTER zijn wij heel tevreden. De communicatie met zowel de binnendienst als de engineers op locatie verloopt soepel. Bij een vraagstuk denken zij creatief mee en zorgen ze voor de juiste oplossing.”

Wil je meer informatie over het gebruik van een videowall in een control room? Of benieuwd welke control room oplossing het beste aansluit bij jullie bedrijfsprocessen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Producten binnen dit project

Benieuwd naar onze andere projecten?

Bekijk meer referenties